Reisedagbok

Et år i Uganda og Kenya

For omtrent ett år siden beg­y­nte vi å fan­tasere om å bo et år i Uganda og Kenya. Det virka fjernt den gang, men nå sitter vi plutselig i Uganda, og skal ikke hjem før mai 2015. Her kan du lese om prosjekter, opplevelser og dagligliv.

 

Sidelengsregn, Eivind er klein, Andrea vil ikke ha flere rim – !!!

May 10, 2015 / 1 Comment /

4.–10. mai 2015

Vi elsker Lamu, men nå tror vi øya prøver å gjøre det lettere for oss å dra. Det har regna svære hunder og katter, i går tror vi det var løver. Det blåser så mye at det regner horisontalt – inn gjennom vinduet på do. Vi kan dusje mens vi bajser. Frivillig eller ufrivillig. Mest ufrivillig.

Les mer →

Malindi-snakk, sekkepakk, nettsidejobb og klokka sier tikk-takk

May 3, 2015 / 3 Comments /

27. april–3. mai 2015

Vi har såvidt begynt å pakke… Det er både deprimerende og hyggelig på en og samme tid. Deprimerende fordi det er starten på slutten av et vanvittig bra opphold. Hyggelig fordi vi snart ser familie, venner og alt vi har savnet det siste året (mat) igjen.

Les mer →

Afrika-ti’, storfiskeri, terningkast seks og gjestefri

April 26, 2015 / 0 Comments /

20.–26. april 2015

Vi er helt alene. Forlatt! Det er litt under tre uker igjen, og våre siste gjester er på vei tilbake til Norge. Nå skal vi passe på å slappe av, nyte den siste tiden og gjøre alt vi har planlagt men ikke fått gjort enda.

Les mer →

Brød, bonfire og en båtfull med fisk (og et ansikt)

April 19, 2015 / 0 Comments /

13.–19. april 2015

Vi venter på regntiden, og den lar vente på seg. Resultatet er at det er varmt – uten så mange muligheter til avkjøling. Selv ikke havet er kaldt nok, men dette er selvfølgelig ikke klaging. Så ubarmhjertige er vi ikke…

Les mer →

Lamu-mas, mas(s)e kjas, ridestas og bølgekalas

April 12, 2015 / 1 Comment /

6.–12. april 2015

Det har vært en uke med mange turer til Lamu town, først for at Christine og Monissa skulle få se byen, og deretter for å ordne en hel masse på både tirsdag og onsdag. Det er ingen hemmelighet at ingen av oss er overentusiastiske over å reise til den varme, møkkete og masete byen (men med veldig gode juicer) – men det måtte til. Nok om det.

Les mer →

Reisetull, skilpaddekull og timeplanen full

April 5, 2015 / 1 Comment /

23. mars–5. april

Vi har gjort det igjen! Prokrastinert, og fått smake utsettelsens sviende pisk. Det var veldig deilig sist søndag, men igjen sitter vi med dobbelt så mye nå. I tillegg er det vanskeligere å huske hva vi har gjort. Dumme, dumme, dumme, dum. Kanskje vi lærer? Følg med neste søndag (eller kanskje søndagen etter) for svaret.

Les mer →

Litt prat, litt mat, mest lat og panne flat

March 8, 2015 / 0 Comments /

2.–8. mars 2015

Enda en uka har gått, og enda en uke har vi gjort veldig lite. Det vil si: Eivind har skrevet sidevis med kode til hjemmesiden til folkehøgskolen, og Andrea har lest et halvt bibliotek. Men siden dette er en reiseblogg – eller alternativt en matblogg – blir det lite å skrive om.

Les mer →

Tradisjonelt postkort – bare på data

March 1, 2015 / 1 Comment /

Hei.

Hvordan har du det? Vi har det veldig bra. Denne uka har vi hatt besøk av Benedicte og Ole. De har dratt igjen. Nå er vi alene. Det er fint, men også litt trist. Det var hyggelig med besøk.

Les mer →

Gjester, lærerfester og løpende nestenhester

February 22, 2015 / 1 Comment /

Nå sitter vi på takterrasen vår og har spist lunsj og slappa av litt, etter å ha blitt jaget av en dromedar på stranda. Men mer om det senere. Uka har vært fin, og vi har (hatt) hyggelige gjester på besøk.

Les mer →

Skole, bromance, race og nye gjester

February 15, 2015 / 2 Comments /

Og pluselig var det søndag igjen. Det er litt tiltak å skrive blogg hver søndag, men vi skal prøve å servere noe litt mer saftig og utfyllende denne uka. Sammenligna med forrige uke har denne uka vært et fyrverkeri, så det skal gå greit.

Les mer →

Med lite på hjertet og en slapp fotofinger

February 8, 2015 / 0 Comments /

Det er bare å tilstå: denne uka har vi ingenting å skrive hjem om, og langt mindre å vise frem på Internettet. Som de matbloggerne vi er kan vi nevne at det har blitt brød denne uka også. Ellers har vi spist helt vanlig Swahili-mat, Peponi-mat, pizza og lasagne. Sistnevnte har vært et stort savn.

Les mer →

Bryllupsprat og prat om mat!

February 1, 2015 / 0 Comments /

26. januar–1. februar 2015

Også denne uken skal det handle litt om bryllup, for her er ikke sånt ferdig på en helg. Både søndag og mandag kveld skulle brudgommen forenes med bruden. Søndag var første gang de viste seg sammen som ektepar, og det skal selvfølgelig feires med timesvis med dans, høy musikk og en million bilder. Les mer →

Swahili-bryllup på african time

January 25, 2015 / 1 Comment /

19.–25. januar 2015

Det har vært, og er fortsatt, en begivenhetsrik uke. Vi er midt inne i et fire dager langt bryllup, og flyr landsbyen rundt til lyden av trommer og sang. Når vi har mye å si er det slitsomt å skrive alt, så vi skal prøve å gjøre det kort.

Les mer →

Shamba, ay caramba… og litt luksus!

January 18, 2015 / 0 Comments /

12.–18. januar 2014

Plutselig var det søndag igjen, og nok en gang har vi sendt hjem Marie, spist på Peponi, jobba med Lamu Yoga Festival og vært på Majlis.

Les mer →

Seiling, sjø, fiske og etegilde

January 11, 2015 / 0 Comments /

5. – 11. januar 2014

Det nye året er godt igang, og denne uka har vi rukket å både motta og sende hjem gjester. På mandag kom Tina (Andreas venninne fra folkehøgskolen), og hun er vi stuck med en måned. Men det er greit. Hurra! På torsdag var det tid for Sigrid og Einar å sjekke ut fra hotellet, og det var derfor mye vi skulle rekke før den tid. Det resulterte i at Tina har blitt kasta ut i Lamu-livet, og at vi gjorde det så ille som mulig for Eivinds foreldre å dra hjem til kulde og slush.

Les mer →

Godt nyttår!

January 4, 2015 / 0 Comments /

29. desember 2014–4. januar 2015

Godt nytt år! Her er vi midt i høysesongen, og det merkes. Det er fult av båter på stranda, prisene er justert opp og det sitter folk på vårt faste bord på Peponi. Uhørt!

Les mer →

God Jul og Manda på søndag!

December 28, 2014 / 1 Comment /

22.–28. desember 2014

Nå begynner det å skje ting! Etter noen litt slappe uker har det blitt litt mer fart på sakene. Denne uka blir en jule- og matspesial, og det går jo hånd-i-hånd.

Les mer →

Jambo, habari?

December 21, 2014 / 0 Comments /

15.–21. desember 2014

Det er fjerde søndag i advent, og her er det ikke jul. Det har vi bare innsett at vi får ta igjen til neste år. Vi skal likevel prøve med en julefilm ikveld.

Les mer →

Høydepunkter og nedturer

December 14, 2014 / 3 Comments /

8.–14. desember 2014

Denne uka har handla mest om å mate vårt nye familiemedlem – den lille pusen Kidogo, som aldri helt kom seg skikkelig på beina etter at moren forlot den. Foreldrelykken var imidlertid kortvarig, og Kidogo klarte seg dessverre ikke. Vi håpet i det lengste at vi kunne redde den, med iherdig nattevakt og vetrinærbesøk. Stemningen er mildt sagt litt trist akkurat nå, men uka har også vært fin.

Les mer →

Jobb, Broen, Pus og crazy-donkey

December 7, 2014 / 2 Comments /

1.–7. desember 2014

Vi noterer andre søndag i advent, og har akkurat kommet hjem fra Peponi-middag med fullmåne og utsikt over det Indiske hav. (Til Torstein: vi spiste slow-cocked lamb shank og duck stir-fry).

Denne uka blir innlegget kort av den enkle grunn at vi ikke har gjort så mye spennende og at Eivind er syk. Men det går seg nok til.

Les mer →

Første søndag i advent…

November 30, 2014 / 1 Comment /

25. – 30. november 2014

Idag er det første søndag i advent, sier folk.. Ikke folk her, for her er det ikke antydning til julestemning. Igår var vi på en flytebar som hadde rimelig tacky, blinkende belysning. Det er det nærmeste vi kommer. Men slapp av, vi lider ingen nød.

Les mer →

Hakuna matata

November 24, 2014 / 2 Comments /

19.–24. november 2014

Forrige uke var vi to dager for sene med bloggen. Denne uka er vi en dag etter. Vi sirkler sakte men sikkert inn på søndag som bloggdag, men igår glemte vi det rett og slett. Dagene her smelter sammen i sol, bading, lange gåturer på stranda, fisking og generell velstand. Det er lett å glemme omverdenen litt på Lamu. Som de sier: «Hakuna matata», «pole pole» («ingen problemer», «rolig rolig»).

Les mer →

Søndag på African time

November 18, 2014 / 0 Comments /

10.–18. november 2014

Det er tirsdag, vi vet det. Men etter tre måneder er det på tide at vi begynner å leve som ekte afrikanere, og det innebærer at vi følger ekte afrikansk tid. Søndagen forsvant, og brått var det tirsdag. Først nå har vi fått internett, så da kommer oppdateringen nå. Hakuna matata!

Les mer →

Uka da alt var så veldig (VELDIG)!

November 9, 2014 / 1 Comment /

2.–9. november

Dette har vært vår siste hele uke i Kasese, og det er ganske mange flyvende baller som skal fanges og sorteres. Mandag morgen var vi superklare for en ny uke og for å komme skikkelig igang med dokumentering av skolen. Vi møtte opp med fulle batterier, tomme minnekort og diverse stativer. På skolen var det imidlertid ikke en eneste elev å se. P7 hadde eksamen, og alle de andre elevene var sendt bort – delvis til andre skoler – for at de ikke skulle forstyrre. Ungene skulle være borte helt til onsdag. Flott!

Les mer →

Ola-la, Katya, Olivia, Bushara og gorilla!

November 2, 2014 / 1 Comment /

27. oktober – 2. november

Denne uka har gått med til å følge opp de mange ballene vi har i lufta: søppelkasser, benker til pitchen, lagerskur til pitchen, og mer. Klasseromsdører har kommet på plass, og det samme har enda en vifte i biblioteket, flere nye pensumbøker og 100 nye grøtkopper. Vi har også hatt norskundervisning denne uka, og det har blitt mange møter for å finne ut hva vi kan rekke å fullføre før vi drar.

Les mer →

Monkey business

October 26, 2014 / 0 Comments /

20.–26. oktober 2014

Mandag morgen fortsatte vi der vi slapp på fredag, med å åpne biblioteket. Denne gang for secondary-delen av skolen. Som alltid tar det lang tid å skulle åpne noe formelt i Uganda, men elevene var til gjengjeld veldig fornøyde. Secondary bruker biblioteket ofte.

Les mer →

Bursdag, bibliotekåpning og en veldig, veldig rar auksjon

October 19, 2014 / 0 Comments /

13.–19. oktober 2014

På mandag var det den viktigste dagen i hele året (Andreas ord). Andrea ble 24 år gammel, og er snart klar for utbytting (Eivinds ord). Vi feiret med en skikkelig utskeielse i biblioteket: vi malte tak. Det er usedvanlig kjipt, spesielt med verdens tynneste afrikamaling og altfor korte skaft på malingsrullene. Om vi ikke var muzunguer fra før ble vi det nå, hvite fra topp til tå. Men, taket ble ferdigmalt til slutt, og vi underdriver ikke når vi sier at det er verdens fineste tak. I hvertfall i et bibliotek i Kasese.

Les mer →

Run for REEC og weekendtur til Rwanda

October 12, 2014 / 1 Comment /

6.–12. oktober 2014

Etter en uke borte fra jobb og skole var det godt å endelig komme hjem til Kasese og fortsete jobben med alle prosjekter. Søndag var en produktiv dag med klesvask, gjennomgang av alle bilder fra Jinja og Kampala og blogging. I tillegg begynte vi på den mildt sagt omfattende jobben med å lage merkelapper til alle bøkene på biblioteket, omtrent 2000 fordelt på et 20-talls kategorier. Ettersom biblioteket har vært ute av normal drift i to uker mens vi pussa det opp og var borte, hadde vi lovt å få det ferdig så fort som mulig når vi kom tilbake.

Les mer →

Kampala–Jinja, rafting ninja!

October 5, 2014 / 3 Comments /

29. september til 5. oktober 2014

Et av høydepunktene i Kampala var Nakumatt, en stor matkjede som nesten får deg til å føles som hjemme. De hadde pålegg, ost, bøker, balsam og donuts store som menneskehoder!! (selv om ikke akkurat det er så vanlig i Norge). I tillegg viste det seg at butikken lå i et veldig fint kjøpesenter, og det var nesten som å reise fra Uganda et par timer der vi kjørte heis, rulletrapp og kikka i kostymebutikk og jentene fikk rensa hendene på en hudpleiestand. Også var det veldig rent. Merkelige greier.

Les mer →

Bibliotek, bibliotak

September 28, 2014 / 1 Comment /

22.–28. september 2014

Igjen er det søndag, og vi har etterlatt oss en uke som har gått veldig fort, samtidig som den har vært lang. Dagene har vært lite innholdsrike, og samtidig ikke, for vi har utretta mer denne uka enn noen uke her til nå.

Les mer →

Første undervisningsuke

September 21, 2014 / 1 Comment /

15.–21. september 2014

Denne uka kom vi igang for fullt med arbeidet på skolen. Mandag var planleggingsdag. Vi gjorde avtaler med lærere og planla undervisning, og hang opp det mye omtalte alfabetet. Vi hadde også møte med Job der vi fikk utdelt timeplanen vår, og vi tok opp hva vi ville jobbe med, og hvordan. Vi skal primært være på primary school – barneskolen. Secondary school er rett og slett for avansert for oss norkse lærerje.

Les mer →

Skole, kjøtt og lodge

September 14, 2014 / 0 Comments /

8.–14. september

Den siste uka har vært veldig innholdsrik og spennende. Mandag var det skolestart, men så ble det ikke det likevel. Søndag kveld forberedte vi oss på en hektisk mandag med skolestart for 500 unger, men den gang ei. En tekstmelding tikket inn til Andrea, med beskjed om at vi ikke trengte å møte likevel.

Les mer →

Ny uke i Kasese

September 8, 2014 / 0 Comments /

1.–7. september

Ny uke med mange opplevelser. Det føles godt å ha blitt litt mer kjent i byen, med menneskene, på markedet og med priser. Penger er vanskelig her. Her er hvit mann lik penger. Det fører til at prisene automatisk blir skrudd opp når de ser oss, og siden alt uansett er billigere enn hjemme er det veldig vanskelig å vite om de lurer oss eller ikke. Men vi har også til stadighet situasjoner der menneskene viser seg som ærlige og redlige, når vi for eksempel forventer – og er klare for å gi – en høyere pris, men de korrigerer den.

Les mer →

Første uka i Kasese

September 8, 2014 / 0 Comments /

23.–31. august 2014

Første dag i Kasese fikk vi omvisning på R.E.E.C – Rwenzori Elverum Educational Center av Job. Vi fikk også vite at det er ferie frem til 8. september. Likevel var det noen elever på skolen som brukte ferien til å fordype seg.

Les mer →

Kampala–Kasese

September 7, 2014 / 0 Comments /

22. august 2014

Balucu plukket oss opp, og vi satte kursen mot Kas­ese. Trafikken gikk greit, til tross for at det var folk, dyr, biler og motorsyk­ler over alt. At folk i det hele tatt kom­mer seg hel­skinna gjen­nom trafikken her er for oss uforståelig. Veiene er i over­rask­ende god stand, men vi fikk rimelig fort erfare at farts­dumper er et annet kon­sept her enn hjemme. De er ikke mer­ket, og kom­mer i alle fasonger og stør­relser. Gjerne med 30cm mel­lom­rom, fem av gan­gen. Ryk­ter sier at det er så mye som 190 stykker mel­lom Kam­pala og Kas­ese. Det ris­tet i hvert­fall godt.

Les mer →

Kampala

September 7, 2014 / 0 Comments /

21. august 2014

Kjøre­turen fra fly­plassen til Kam­pala var vårt første møte med et veldig fremmed trafikksys­tem. Ikke bare kjører de på «feil» side av veien, men de tuter, blinker og byt­ter kjørefelt alt etter­som det passer, og ofte av grun­ner vi ikke forstår. I til­legg er veikan­ten full av folk, dyr og motorsykler.

Les mer →